21,6 на сто е делът на сивия сектор в българската икономика

...
21,6 на сто е делът на сивия сектор в българската икономика
Коментари Харесай

Изследване на АИКБ: 21,6% е делът на сивата икономика у нас

21,6 на сто е делът на сивия бранш в българската стопанска система през 2021 година Сивият дял от трудовия пазар за същата година е 18 на 100. Тенденцията демонстрира изсветляване на стопанската система за последните 10 години с 15%, от 63 до 78 на 100. Това позказват стойностите на показателя " Икономика на ярко ", с който Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Националният център " Икономика на ярко " измерват  неофициалната стопанска система у нас и на европейско равнище. Намаляват и сивите практики на трудовия пазар съгласно стойностите на подиндекса " Заетост на ярко ".

За 2021 г. индексът  " Икономика на ярко " е със стойност 78,40, до момента в който през 2000 година цената му е била 77,49. Подиндексът " Заетост на ярко " за 2021 година е 82,08, а за 2020 година е бил 77,96. Това заяви проф. Стефан Петранов, началник на екипа, основал композитния показател и подиндекса " Заетост на ярко ". Според Петканов  изсветляването на трудовия пазар е в по-голяма степен.

" Сивият бранш " е причина за корупционни практики, той набира средства за такива практики и когато печелят не най-подготвените, най-работливите, предприемчивите и новаторските, а тези които си служат с машинация, от това губи цялото общество Най-пряката и забележима вреда е ощетяването на фиска, като по думите му размерите, с които това ощетяване в годините се случва, последователно понижават, само че към момента това е значима сума ",коментира ръководителят на УС на АИКБ Васил Велев,  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР